Philippe Gilbert is zaterdag een van de kanshebbers voor de Omloop. "Mijn conditie is nog niet super, maar dat is niet nodig. Ik denk wel dat ik zal meespelen in de finale", zegt de kopman van Omega Pharma-Lotto. Ploegmaat Greg Van Avermaet is minder zeker van zichzelf, na zijn ziekte.

Gilbert, die een fantastisch seizoenseinde bekroond zag met de trofee van Flandrien van het Jaar, trainde afgelopen winter af en
toe met Boonen. "Hij is de topfavoriet, want hij is in supervorm."

De twee kampioenen hebben veel respect voor elkaar. "Met Tom is het altijd plezant om samen te trainen. Het is dan leuk op en naast de fiets."

Als Gilbert zaterdag voor de derde keer wint, dan komt hij naast recordhouder Peter Van Petegem. "Ik ben nog jong, dus ik krijg nog wel kansen. Er is geen druk: is het nu niet, dan volgend jaar."

Gilbert verkende vrijdag toch nog het parcours van de Omloop. "Ik heb de laatste 80 kilometer verkend, voor een deel met de wagen", zegt Gilbert.

Gilbert won al twee keer de openingskoers van het Belgische seizoen, maar het parcours is nu weer veranderd. "De nieuwe aankomstzone is mooi, maar moeilijk. De finish is licht hellend. Ik denk dat de wind een belangrijke factor zal zijn in het koersverloop."

Gilbert moest woensdag passen voor de verkenning van Omega Pharma-Lotto door een luchthavenstaking in Frankrijk. "Ik vind dat geen nadeel, nu heb ik rustig kunnen wennen aan het koude weer in België."

Bij Greg Van Avermaet verliep de voorbereiding op de Omloop niet optimaal. "Dinsdag lag ik een hele dag in bed met buikgriep", zegt de ploegmaat van Gilbert. "Ik heb minder kunnen trainen."

"In Oman voelde ik mij goed, maar het is afwachten hoe mijn lichaam reageert op de ziekte", zegt Van Avermaet aan Sporza. "Ik voelde mij sterk, maar die krachten kunnen nu allemaal weg zijn."

"Ik hoop dat ik zaterdag gezond aan de start sta en dan is het afwachten hoe de benen zijn. Ik zie wel in de finale. Met Gilbert hebben we ook een van de grote kanshebbers in onze ploeg."

sporza.beMisschien ook interessant: