Greg Henderson heeft de eerste rit in lijn gewonnen in Parijs-Nice. De Nieuw-Zeelander van Team Sky klopte de Sloveen Grega Bole op de streep. De gele leiderstrui in de Koers naar de Zon blijft in handen van de Nederlander Lars Boom.

Philippe Gilbert waagde samen met de Nederlanders Tom Veelers even zijn kans in de vlakke etappe, maar het duo raakte niet op dreef. Ze kregen nauwelijks een minuut voorsprong.

De wind speelde een grote rol in de rit naar Contres. In de laatste 20 kilometer brak de Caisse d'Epargne-ploeg van Alejandro Valverde het peloton in stukken. Leider Lars Boom was een van de laatsten die alleen de kloof nog kon dichtrijden. Tour-winnaar Alberto Contador, die later nog viel, ontbrak vooraan.

17 renners streden om de zege en Sky-renner Gregory Henderson won de sprint nipt van Grega Bole. Het peloton verloor 17 seconden.

"Dit is mijn derde zege in 2010, na een rit in de Jayco Bay Classic en de Cancer Classic in Adelaide. Het hadden er al twee meer kunnen zijn, maar in de Tour Down Under moest ik knielen voor Greipel en Sutton", zei Henderson. Vandaag voelde ik dat het geen massaspurt zou worden, daarom reed ik constant vooraan in de finale."

In het klassement loopt Lars Boom verder uit op Jens Voigt dankzij de bonificatieseconden. "We hadden het onder controle met de ploeg, we kunnen wel goed omgaan met zijwind", zei de Nederlander over de etappe.

"Toen Valverde echter aanviel, zat ik iets te ver en moest ik me reppen om de kloof te kunnen dichten. Gelukkig wist ik nog net aan te pikken. Op het einde zat ik wel door mijn krachten, het was echt een harde, maar ook een leuke etappe."

sporza.beMisschien ook interessant: