Steve Chainel heeft de eerste rit in de Driedaagse De Panne gewonnen. De Franse veldrijder van Bouygues was de snelste van zeven vluchters in de eerste rit, van Middelkerke naar Oudenaarde over twaalf hellingen. Chainel is ook de eerste leider.

Een kopgroep van tien renners, met onder anderen Chainel en Hoste, opende de debatten. Toen het zware werk eraan kwam, moest Hoste passen. De anderen werden, op Chainel na, een voor een opgeraapt door het peloton, dat in twee stukken was gebroken. Onder anderen Pozzato en Gilbert lieten zich zo verrassen.

Het eerste peloton kwam niet meer terug, vooraan veranderde de kopgroep constant van samenstelling. Chainel bleef, als enige van de tien vroege vluchters, wel steeds helemaal vooraan rijden.

De Landbouwkrediet-renners Bert Scheirlinckx en Frédéric Amorison anticipeerden om beurten op de laatste twee hellingen, de Kruisberg en de Kortekeer, maar bleven niet weg.

Liquigas was weer alomtegenwoordig. Op de klimmetjes maakte vooral Bennati de schifting. Maar hij miste zelf de goeie slag: op de laatste van twaalf hellingen, de Kortekeer op 9 kilometer van de Markt in Oudenaarde, was hij niet mee.

Westra, Oss, Gasparotto, Millar, Paolini, Chainel en Amorison waren gaan vliegen en niemand zag ze nog terug. Chainel was duidelijk de snelste van de kopgroep, hij had nog tijd om om te kijken en te juichen.

Chainel gaf halverwege de koers geen cent meer voor zijn kansen. "Ik ben verrast dat ik hier win. Ik zat in de vroege vlucht en dacht niet dat die tot het einde zou dragen", zegt hij.

"Maar in de finale had ik nog goeie benen. Ik ben geen trage jongen en daar heb ik vandaag ten volle van kunnen profiteren. Het is mooi dat ik een race in Vlaanderen kan winnen, waar ik in de winter toch een pak veldritten rij."

"Dit was voor mij een test voor de Ronde van Vlaanderen. We zullen de trui dan ook niet met hand en tand verdedigen. Ik ben toch kansloos tegen Millar in de tijdrit."

Bert Scheirlinckx: "Dit is eigenlijk het eerste jaar dat ik me op de Vlaamse Wielerweek heb kunnen voorbereiden zoals ik wil. Ik heb moeten vechten om bij een ploeg binnen te geraken, maar vandaag toon ik dat ik mijn plek waard ben. Ik wou de Italianen verrassen door van ver te gaan, maar de wind zat niet goed en ik kreeg te weinig ruimte. Met iets meer tijd had het erin gezeten."



Misschien ook interessant: