De kranten komen superlatieven te kort om de prestatie van Fabian Cancellara te beschrijven. Sporza-wielerjournalist Carl Berteele heeft ook genoten. "Maar om hem nu plots te vergelijken met Eddy Merckx, dat is een blamage." En over Tom Boonen: "Hij zit nu in het andere kamp. Daar moet hij zich bij neerleggen."

"Als je zoals Cancellara kunt winnen in Roubaix, dat is het allermooiste. Hij was de topfavoriet en iedereen reed op zijn wiel, maar hij rijdt er toch fluitend van weg. Daar neem ik mijn hoed voor af", zegt Carl Berteele aan Sporza.

"Ik vind het wel een blamage om hem nu met Eddy Merckx te vergelijken. In 1970 won Merckx in Roubaix met meer dan 5 (!) minuten verschil. Cancellara komt zelfs niet tot aan de hielen van Roger De Vlaeminck. Hij is een uitmuntend renner, maar is nog geen Merckx."

Wat de Belgen betreft is Carl Berteele nuchter. "Boonen was niet super, hij is wellicht een beetje over zijn top heen. Hij kreeg ook weinig hulp van zijn ploegmaats. Quick-Step werd bovendien niet gespaard van pech."

"Maar Boonen heeft een mooi voorjaar achter de rug, alleen ontbreekt de kers op de taart. Boonen heeft ook periodes gehad dat hij er bovenuit stak. Nu zit hij in het andere kamp. Dat zal hij moeten aanvaarden."

Het Vlaamse voorjaar is zo goed als voorbij en de Belgen blijven nog altijd met lege handen achter. "Ik zou de Belgen zeggen: bereid je nog beter voor, leef er nog meer voor, ga meer trainen. Dat zal nodig zijn om de strijd in Vlaanderen aan te gaan met de buitenlanders."

Vanaf nu is alle Belgische hoop gevestigd op Philippe Gilbert. "Hij kan in principe de Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik winnen, maar dan moet hij wel de conditie hebben van vorig jaar in oktober."s

sporza.beMisschien ook interessant: