Jérôme Pineau heeft de vijfde rit in de Ronde van Italië gewonnen. Hij was de snelste van een kopgroep van drie die het peloton nipt voor bleef. De Fransman bezorgde Quick-Step zo een tweede ritzege. Vincenzo Nibali blijft leider.

De rit van Novara naar Novi Ligure was een hommage aan vijfvoudig Girowinnaar Fausto Coppi, die 50 jaar geleden is overleden. Een kopgroep van vier vormde zich in schijven. De Fransen Pineau, Fouchard, de Japanner Arashiro en bergleider Voss kregen maximaal 5'40".

Dat leek niet genoeg, want de spurtersploegen gingen zich er snel mee moeien. Voss haakte vooraan af, de overige drie weerden zich kranig.

Vooral Arashiro was gul met de inspanningen om voorop te blijven. De Japanner zette op 400 meter van de streep aan maar tekende zo zijn doodvonnis.

Pineau profiteerde gretig en remonteerde hem makkelijk. De Fransman hield zijn landgenoot Fouchard af en liet Quick-Step een tweede keer juichen in deze Giro.

Tyler Farrar won de spurt van het peloton, Wouter Weylandt werd elfde. Vincenzo Nibali (foto) mag morgen opnieuw in het roze rijden.

Jérôme Pineau staat niet bekend als een veelwinnaar. Integendeel, zijn laatste zege dateert al van zes jaar geleden toen hij een rit en het klassement won de Ronde van de Ain.

"Ereplaatsen, zoals mijn tweede plaats in de Brabantse Pijl van 2009, zijn ook mooi, maar winnen is uiteraard mooier", zegt Pineau.

"Dit is zelfs de mooiste zege uit mijn carrière. Ik ben immers geen winnaarstype, want het is pas mijn negende succes in tien profseizoenen."

Pineau had, net als roze trui Nibali, de Giro eerst niet op zijn programma staan.

"Drie weken geleden had ik nooit gedacht dat ik hier zou rijden, maar Quick-Step geloofde in mij. Dit is in ieder geval goed voor het moreel."

De 30-jarige helper van Quick-Step mag als toetje morgen starten in de rode puntentrui.

sporza.beMisschien ook interessant: