Jevgeni Petrov (Katjoesja) heeft de elfde rit gewonnen. De Rus maakte deel uit van een monstervlucht, die de Giro op zijn kop zet. Jan Bakelants zat ook in die groep, maar viel in de slotfase. Het peloton nam een snipperdag waardoor Richie Porte de nieuwe leider wordt. Ook Bradley Wiggins en Carlos Sastre deden een uitstekende zaak.

De rit van 262 kilometer naar L'Aquila werd getekend door een monstervlucht van een grote kopgroep met onder meer Jan Bakelants, Francis De Greef, Bradley Wiggins, Richie Porte en Carlos Sastre. Aleksandr Vinokoerov en Cadel Evans lieten begaan en verloren twaalf minuten.

Op het slotklimmetje spatte de kopgroep uit elkaar. Bakelants probeerde het samen met Linus Gerdemann, maar een val in een scherpe en natte bocht deed onze landgenoot de das om. Hij verloor enkele seconden.

Petrov haalde Gerdemann nog bij op en reed in L'Aquila, waar vorig jaar de aarde beefde, naar de zege. Het is voor het eerst sinds 2002 dat de 32-jarige Rus nog eens mocht juichen.

Porte is de nieuwe leider. De 25-jarige Australiër van Saxo Bank neemt de roze trui over van Vinokoerov, die nu twaalfde is. Ook Sastre en Wiggins staan nu in de top tien.

sporza.beMisschien ook interessant: