Floyd Landis heeft in een mail voor het eerst toegegeven dat hij in zijn carrière systematisch doping heeft gebruikt. De Amerikaanse renner had dit nochtans steeds ontkend. Landis beweert dat hij alles over doping leerde van manager Johan Bruyneel en zevenvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong.

Floyd Landis verloor zijn Tourzege van 2006 omdat kort na de Tour bekend raakte dat hij positief had getest. Met een schier eindeloze procedureslag probeerde hij via de rechtbank alsnog zijn gelijk te halen, maar nu blijkt dat er wel degelijk een vlieg aan de lamp was.

"Ik wil mijn geweten zuiveren", zegt Landis in de mails, die hij naar een aantal media zoals The Wall Street Journal en ESPN heeft gestuurd. "Ik wil geen deel meer uitmaken van het probleem. Als ik nu niets zeg, dan heeft het geen zin om later nog mijn mond open te doen."

Landis zou naar eigen zeggen een gedetailleerd schriftje hebben gehad van al zijn dopingpraktijken. De 34-jarige Amerikaan rekende uit dat hij in zijn carrière 90.000 dollar (72.000 euro) gespendeerd heeft aan doping.

Landis wijst in zijn mails ook met een beschuldigende vinger naar Johan Bruyneel en Lance Armstrong, waarmee hij samengewerkt heeft bij US Postal.

Manager Bruyneel zou Landis in 2002 en 2003 kennis laten maken hebben met steroïden, bloeddoping en groeihormonen. Armstrong zou Landis dan weer uitgelegd hebben hoe je de doping moet gebruiken.

"We hadden op training lange gesprekken over het gebruik van epo en waarom we door de nieuwe tests moesten overstappen op bloedtransfusies." Landis zou op stage in Girona bloed hebben laten aftappen dat hij vervolgens in de Tour kon gebruiken.

Landis geeft in zijn bekentenissen ook toe dat hij ook in zijn glorietijd bij Phonak geprepareerd werd. Ploegmanager Andy Rihs, die nu eigenaar is van het BMC-team rond wereldkampioen Cadel Evans, zou alles betaald hebben.

Landis had bij zijn overstap naar Phonak de expliciete wens geuit om het dopingprogramma van bij US Postal voort te zetten. De Amerikaan noemt in zijn mails het huidige dopingbeleid ook "een lachertje" en geeft daarbij tips hoe je nog altijd straffeloos epo kunt pakken.

Volgens The Wall Street Journal, één van de kranten die het nieuws brachten, was niemand bereikbaar voor commentaar. George Hincapie, die ook beschuldigd wordt in de mails, doet alles af als nonsens.

De Internationale Wielerunie UCI was een van de bestemmelingen van Landis' mails en is dus al een tijdje op de hoogte. Toch zal de bond niets doen.

"De bal ligt nu in het kamp van het Amerikaanse Antidopingagentschap Usada", zegt UCI-advocaat Philippe Verbiest aan Sporza. "Ze hebben al een dossier over deze zaak geopend. Ondertussen houden wij ons afzijdig."

sporza.beMisschien ook interessant: