Ivan Basso (Liquigas) heeft gezegevierd op de top van de verschrikkelijke Zoncolan en een gooi gedaan naar de eindzege in de Giro. De Spanjaard David Arroyo blijft wel leider, maar Basso is nu de eerste van de toppers.Na 13 km ging Sijmens met vijf gezellen (waaronder de Quick-Steppers Reda en Pineau) in de aanval. De zes kregen 14'30", maar werden gegrepen op de slotklim met stijgingspercentages tot 22 procent.

Szmyd nam voor Liquigas en Basso de drie cols voor de Zoncolan voor zijn rekening. Op de voorlaatste col herleidde de Pool door zijn razende tempo de groep tot een 30-tal renners. Wiggins, zevende in de stand, moest er toen al af.

Basso trok door in het begin van de Zoncolan, alleen Evans en Scarponi konden nog mee. Roze trui Arroyo en alle andere favorieten moesten passen. Basso was duidelijk de sterkste en loste al snel Scarponi. Op 4 kilometer van de top brak ook Evans.

Er werd met minuten gegoocheld aan de finishlijn. Evans kwam op meer dan een minuut binnen, Scarponi op anderhalve en Cunego op 2 minuten. Arroyo verloor bijna vier minuten, maar mag toch het roze houden.

Gilberto Simoni, die in 2003 en 2007 de beste was bij de enige voorgaande Giro-beklimmingen van de Zoncolan, eindigde op 8'37".

sporza.beMisschien ook interessant: