Ivan Basso vertrekt zaterdag als absolute kopman bij Liquigas. Voor de Italiaan, die dit jaar de Giro won, is het zijn eerste Tour-deelname sinds 2005. "Het verlangen en de honger is heel groot", klinkt het.

"De Tour zit in mijn hart, in deze race is alles begonnen. Met de hulp van mijn team ben ik in staat om de Tour op mijn naam te schrijven. Mijn conditie is zoals ik ze wil en ik ben rustig in mijn hoofd. Het verlangen en de honger is heel groot", vertelt de Italiaan.

In de Giro kreeg Basso de steun van Vincenzo Nibali, maar die is er in de Tour niet bij. Basso rekent nu op de jonge Tsjech Roman Kreuziger. "Ik zie Kreuziger als mijn steun en toeverlaat. We hebben ons samen voorbereid en veel gepraat. Over een paar jaar is het mijn beurt om Nibali en Kreuziger te helpen", zegt Basso.

De Giro-winnaar beschouwt Alberto Contador als topfavoriet voor de Tour. "Hij is de beste. Hij is ijzersterk in de bergen en ijzersterk in de tijdritten. Een kampioen als hij wordt maar om de 50 jaar geboren, maar dat wil niet zeggen dat hij onklopbaar is."

"Er zijn dit jaar in de Tour meer cols dan gewoonlijk. Als ik Contador wil kloppen, zal het in de Alpen of de Pyreneeën moeten gebeuren", weet de Italiaan.

sporza.beMisschien ook interessant: