Vrijdag greep Aleksandr Vinokoerov nog naast de ritzege, maar zaterdag had hij zijn revanche beet. "Naar Mende was het de bedoeling om mee te gaan in de vlucht, vandaag was m'n aanval toeval", reageert de Kazak van Astana."Ik wist wel dat het dankzij de helling in de finale mogelijk was om een sprint te ontlopen. Ik reageerde op een aanval van Luis Leon Sanchez. De ploegen van de spurters waren niet georganiseerd en ik wist dat het nu of nooit was en het is gelukt."

Gisteren was Vinokoerov mee in de lange vlucht. Hij moest toen pas op de slotklim buigen. Vandaag neemt hij dus revanche.

"Deze ritzege geeft me een fantastisch gevoel", zegt de Astana-renner. "Ik had twee doelen: Contador helpen en een rit winnen. Vrijdag waren m'n zonen nog boos maar nu heb ik gewonnen voor hen."

Vrijdag leek er binnen Astana een polemiek te ontstaan, omdat Vinokoerov niet won in Mende. "Er was geen probleem", zegt Astana-manager Yvon Sanquer. "Ik ben niet geïnteresseerd in polemieken."

"Op de klim naar Mende ontstond er een speciale situatie", zegt Sanquer. "En daar heeft iedereen dan een andere mening over. Maar het enige dat telt is de ritzege van Vinokoerov. Dat is een beloning voor al het harde werk."

"Een zege is altijd belangrijk voor een team, maar als de grootste Kazakse renner wint dan heeft dat een nog grotere betekenis. Nu kunnen we vol vertrouwen voort."

Alberto Contador heeft via Twitter gereageerd op de ritzege van zijn ploegmaat Aleksandr Vinokoerov. "Prachtige dag voor de ploeg vandaag. Proficiat Vino, ik ben blijer dan als ik zelf zou gewonnen hebben", schrijft Contador. Na de finish vielen ze elkaar in de armen.

sporza.beMisschien ook interessant: