Marcel Zelasco

  

Voornaam:   Marcel
Achternaam:   Zelasco
Nationaliteit:  Frankrijk
Geslacht:  
Werd:   77 jaar
Geboortedatum:   16-08-1924
Geboorteplaats:  Alger (Alger), Algerije
Overleden  12-01-2002

slider image slider image slider image

Voornaam:   Marcel
Achternaam:   Zelasco
Nationaliteit:  Frankrijk
Geslacht:  
Werd:   77 jaar
Geboortedatum:   16-08-1924
Geboorteplaats:  Alger (Alger), Algerije
Overleden  12-01-2002

 

 Bevoegdheden

Professional 1948-1955

Uitslagen

Alle wedstrijden
Toon:

PloegenMemo(s)

Tijd- en landgenoot van Abdelkader Zaaf prof na de 2e wereldoorlog en begin jaren 50 eindigde in 1952 als 14e in de Tour de France.
Jan de Rocker
Het zien van de naam Marcel Zelasco doet bij een bepaalde soort oude mannen vandaag nog in Frankrijk tranen van emotie, nostalgie, onmacht, woede, spijt ... komen en vochtigheid in de neus. Zelasco was de kampioen van een Afrikaans land (Algerije)dat omstreeks 1950 een volwaardig deel van Frankrijk was, waar het zo prachtig leven was. De verschrikkelijke Burgeroorlog maakte een eind aan een mooi bestaan voor die Fransen die daar in Noord Afrika woonden, en er geboren en opgegroeid waren. De zo volksgeliefde wielersport behoorde daar ook tot iets wat onze cultuur was en door een wrijving tussen twee beschavingen werd verbrijzeld.
Marcel Zelasco is de goede vriend geweest van Abdel Kader Zaaf , een van de weinige beroemde wielrenners van het zwarte ras.Marcel Zelasco, de jonge wielerkampioen, was soldaat geweest in de mobiele tankbrigade 5DB. Hij maakte de landing in de Provence mee, reed met zijn legertank tot in de Elzas, Duitsland en Oostenrijk. Hij bevrijdde zijn moederland van de Duitse bezetter, die hij achtervolgde tot diep in Germanië, hij de Afrikaan. Hiervoor kreeg hij een hoge militaire onderscheiding \'La Croix de Guerre avec Palmes\'. Wanneer later de grootste kampioenen naar de Franse colonie werden gelokt met stevige startpremies, mocht Zelasco steeds hun glorie delen, aan hun zijde staan bij de start. In 1962, einde van een koloniaal tijdperk, werd hij
gerapatrieerd naar Parijs, waar hij een garage open heeft gehouden, tot wanneer hij oud werd en in een dorp aan de zee ging wonen, niet ver van de plek waar hij steeds met de stoomboot van uit zijn verloren vaderland kwam om in Frankrijk te koersen en ook waar hij als soldaat het risico had gelopen van zijn leven te verliezen.

Wolfried Journée

Fotoalbum Marcel Zelasco

1950

1952

1954

 


  Afbeelding toevoegen