Een dag voor Milaan-Sanremo is er wat opschudding ontstaan over het oneigenlijk gebruik van cortisonen in het peloton. Zo beweert Argos-renner Koen de Kort dat het loont als een renner zegt dat hij een blessure heeft, zelfs als dat niet zo is. Volgens NRC Handelsblad zijn cortisonen "gemeengoed". NRC noemt ook Lotto-arts Jan Mathieu, maar die ontkent.

NRC laat verschillende renners - ook een aninieme (ex)-Lotto-renner - aan het woord die zeggen dat blessures vaak worden geveinsd om cortisone te krijgen.

De Nederlandse krant confronteerde ook wereldkampioen Philippe Gilbert (ex-Lotto) met die beweringen. "Ik heb mijn beroep altijd ernstig en op de best mogelijke manier uitgeoefend", reageert Gilbert, nu bij BMC.

"Zowel voor, tijdens als na mijn Lotto-jaren heb ik grote koersen gewonnen. De meeste zelfs op mijn - wat men zegt - typische manier. Ik mag hopen dat dat voldoende zegt."

"Ik begrijp de heisa niet", zegt Jan Mathieu bij Sporza over het verhaal in NRC. "Ik ben trots dat ik met Gilbert heb gewerkt en dat heeft niets met cortisonen te maken."

"Ik mag met de hand op het hart zeggen dat ik een cortisonenbehandeling alleen geef en gegeven heb om medische reden. Zo is het trouwens 100% legaal, want het staat niet op de WADA-lijst."

"In mijn praktijk schrijf ik dat bij één op de vier patiënten voor. Cortisone zit in zalf, neusspray, oog- en oordruppels, in veel. Waarom mag een sportman dat dan niet gebruiken op voorschrift?"

"Ik juich wel toe dat de UCI een renner nu acht dagen uit koers houdt na een behandeling met cortisonen. Het is sowieso geen goed idee om te sporten wanneer je bijvoorbeeld een spuit met cortisonen hebt gekregen in je knie."

Cortisonen zijn ontstekingsremmers. Ze kunnen oraal, intraveneus, intramusculair, rectaal of bijvoorbeeld ook via een zalf of puffer worden toegediend.

Een sporter die last heeft van een ontsteking kan door het gebruik van cortisonen toch blijven sporten. Het geneesmiddel kan bijvoorbeeld gebruikt worden bij een zitvlakblessure. Daarnaast hebben cortisonen ook een euforisch effect.

Sporters - en dus ook wielrenners - mogen cortisonen alleen gebruiken als ze er een medisch voorschrift voor hebben.

sporza.be



Misschien ook interessant: