Peter Farazijn reed ook mee in de Tour van 1998. "Ik ben niet verrast door die vele positieve gevallen. Het was alleen wachten op de namen. Maar waarom moesten die nog bekendgemaakt worden?", zegt de ex-renner aan Sporza.

Peter Farazijn, 44 ondertussen en gestopt in 2005, zegt hetzelfde als heel wat volgers. "Iedereen weet dat in die periode in alle duursporten epo werd gebruikt. Epo was niet opspoorbaar."

"Dat is alsof ze zeggen: "Er is een snelheidslimiet op de weg, maar we kunnen niet controleren." Dan zullen ook niet zo veel mensen zich eraan houden..."

"Ik ben dus niet verbaasd over het aantal, maar zie het nut niet in van die namen zoveel jaren later nog bekend te maken en mensen nog aan de schandpaal te nagelen."

"Ze wisten dat die hercontroles veel positieve controles zou opleveren, maar waarom hebben ze alleen wielrenners onderzocht en niet andere duursporters?"

Farazijns naam kwam niet in het rapport van de Franse senaat voor. "Maar niet iedereen werd gecontroleerd. De gele trui misschien 20 keer, sommige renners niet. De renners die niet naar de controles moesten, kunnen ze niet meer hercontroleren. Daarom ook vind ik dat ze de namen niet meer hoefden openbaar te maken."

"Dit is eigenlijk oud nieuws. Nu heet van de naald, maar volgende week is dat weer weg."

Farazijn reed zelf mee in de bewuste Tour voor Lotto. Hij werd zelfs 19e, zijn beste resultaat ooit in een grote ronde. Hoe maakte hij die Tour mee? "Ze reden snel in die tijd. Maar iedereen reed met dezelfde middelen en streed met dezelfde wapens. De beste kwam toch nog bovendrijven", alludeerde hij op het epogebruik.

"Als het zo makkelijk zou zijn, zou ik aan mijn postbode ook epo kunnen geven en kan hij ook de Tour winnen. Zo werkt het niet, je moet talent hebben en er hard voor trainen. En de renners werden goed medisch begeleid."

sporza.be



Misschien ook interessant: