In de vijfde rit in de Ronde van Catalonië hebben de klimmers weer plaatsgemaakt voor de sprinters. En in Catalonië is het een Sloveen die de plak zwaait bij de snelle mannen: Luka Mezgec. Hij was net als in de eerste twee ritten de snelste van het pak. Tosh Van der Sande werd 9e.

Het werd een redelijk saaie dag tussen de Pyreneeën en Valls, op een steenworp van de Costa Dorada. Acht renners glipten uit het peloton weg, maar voor twee van hen ging het nog niet snel genoeg.

De Duitser Marcus Burghardt en de Oostenrijker Georg Preidler reden meer dan drie uur in de aanval, met een constante voorsprong van drie minuten op de zes achtervolgers en 7 à 8 minuten op het peloton.

In de laatste 40 kilometer schakelde het peloton dan toch een versnelling hoger en met het enige colletje van de dag in zicht kwam alles weer samen.

Op die Alt de Lilla, een beklimming van tweede categorie van 6 kilometer, versnelde Contador even om Westra weer in te rekenen, waarna Fuglsang zijn kans schoon zag. De Deen van Astana mocht van het peloton spartelen tot op 5 kilometer van de streep.

Een massaspurt was niet meer te ontlopen en verschillende ploegen deden een gooi naar de bloemen, zelfs Contador spurtte mee. Maar aan de overmacht van Mezgec was niets te doen. De Sloveen van Giant won met een ruime fietslengte voorsprong al voor de derde keer in deze Ronde van Catalonië.

sporza.beMisschien ook interessant: