Alejandro Valverde heeft de de korte, maar explosieve 16e etappe in de Ronde van Italië gewonnen. De renner van Movistar won een sprintje met z'n drieën voor Kruijswijk en Zakarin. Roze trui Kruijswijk verstevigde zijn leiderspositie. Nibali was de grootste verliezer bij de favorieten.

Aanvallen bij de vleet kleurden de eerste wedstrijdhelft. Op de eerste klimpartij zaten de favorieten plots met hun neus in de vuurlinie en dat zorgde voor vuurwerk.

Zakarin opende het spektakel met een forse tempoversnelling en kreeg meteen het gezelschap van Kruijswijk, die op alles schoot wat bewoog.

Voorin vormde er zich een elitegroepje van tien renners. Enkel Esteban Chaves - de tweede in de stand - had de trein gemist. Zijn Orica-maatjes zetten halsoverkop een inhaalrace in, maar zouden de bres nooit dichten.

Toen Valverde op de laatste beklimming een bommetje dropte, kwam Nibali in vieze papieren. De Italiaanse uitdager van Kruijswijk boog het hoofd, terwijl Zakarin en de roze trui wel de sprong konden maken.

Terwijl Kruijswijk met speels gemak verder wegtrippelde met Zakarin en Valverde, kreeg Nibali op een venijnig steil stuk de man met de hamer op bezoek.

Nibali verloor uiteindelijk een kleine twee minuten. In de sprint moest Kruijswijk de zegebloemen laten aan Valverde. Maar voor de Nederlander kleurt de hemel steeds rooskleuriger.

Steven Kruijswijk (roze trui): "Ik wou de ploeg graag een ritzege schenken, maar met een winnaar als Valverde in je gezelschap is dat niet gemakkelijk. Ik denk dat niemand verwacht had dat het zo hard zou gaan in deze korte etappe. Voor mij is de situatie nu perfect."

Alejandro Valverde (ritwinnaar): "Zaterdag had ik een slechte dag, in de klimtijdrit ging het al beter. Maar vandaag wou ik echt revanche nemen. Iedereen stond op scherp: de mecaniciens, ploegleiders en ploegmaten. Deze overwinning is voor hen en voor mijn gezin."

sporza.beMisschien ook interessant: