Chris Froome heeft de Vuelta weer spannend gemaakt. De Brit van Sky won met overmacht de tijdrit over 37 km in Calpe en bracht zijn achterstand op een krasselende leider Quintana van 3'37" tot 1'21". Alberto Contador deed ook een goeie zaak: hij bekleedt weer een podiumplaats. Met Yves Lampaert en Victor Campenaerts reden twee jonge Belgen knap naar de vierde en vijfde plaats.

De eerste richttijd in de tijdrit van 37 kilometer kwam op naam van Victor Campenaerts. Maar lang mocht de Belgische kampioen tijdrijden niet in de hotseat vertoeven.

Yves Lampaert moest op het BK nog zijn meerdere erkennen in Campenaerts, maar nam vandaag revanche en deed 21 seconden beter. Even kleurde het podium zelfs volledig Belgisch, want ook Devenyns en later De Gendt prijkten even op de derde plaats.

Maar tegen Jonathan Castroviejo waren de Belgen niet opgewassen. De ploegmaat van Quintana verpulverde de tegenstand en stak een hand uit naar de ritzege. Lampaert en Campenaerts werden uiteindelijk respectievelijk 4e en 5e.

Dat was echter buiten Froome gerekend. De Brit trok op pad met een duidelijke missie: zoveel mogelijk tijd goedmaken op Quintana. Hij reed de tegenstand dan ook aan flarden en pakte zijn tweede ritzege.

Nog belangrijker dan die ritzege was het verschil met Quintana. De rode trui vocht voor elke seconde, maar had het moeilijk en verloor almaar meer terrein. De teller stopte uiteindelijk op 2'16", Froome nadert in het klassement tot op 1'21".

Ook de andere klassementsrenners vochten een pittig gevecht uit. Contador wipte over Chaves naar de derde plaats, Talansky ging voorbij Yates naar de vijfde stek. Grote verliezer was Samuel Sanchez. Hij was sterk onderweg, maar kwam ten val en verloor meer dan 6 minuten.

sporza.beMisschien ook interessant: