Speciale voorstelling op dinsdag 29 november van de wielerdocumentaire De blauwe trein van Omroep Gelderland, met inleiding en nagesprek. Een bijzondere film over hoe een Didamse koperslager het wielrennen in de jaren 70 vaart geeft.
Kaarten via Focus Filmtheater Arnhem.
De vroege jaren zeventig zijn voor Nederlandse wielerfans een waar walhalla. Top-amateurploegen die grote sponsoren hebben, trekken met ervaren en getalenteerde coureurs van koers naar koers. Elk dorp lijkt in die tijd zijn eigen ronde te hebben. Bekende ploegen als Amstel en Caballero drukken hun stempel op het Nederlandse wielrennen. Er is nog relatief weinig aandacht voor het internationale profwielrennen en de ‘amateurs’ kunnen in eigen land erg goed verdienen. In de periode 1969-1970 duikt een nieuwe, onervaren sponsor op die direct een sterk team weet neer te zetten. Hij contracteert mannen als Hennie Kuiper, Arie Hassink, Frits Schür, Herman Snoeijink, Jan Aling, Piet van Katwijk en Aad van den Hoek.

Ondernemer Ton Ketting uit Didam stort zich in de wereld van het ‘grote verzet’, het ‘stoempen’, en het ‘afzien’. Met het geld dat via zijn metaalwarenhandel (koperslagerij) rijkelijk binnenstroomt kan zijn ploeg direct een grote rol spelen in het amateurpeloton. Tot en met midden jaren zeventig heersen de coureurs van de Ketting-ploeg uit de Achterhoek & Liemers. Ritzeges en eindklassementen rollen met kruiwagenladingen tegelijk binnen. In 1973 schrijft een krant: ‘De ploeg van Ton Ketting beheerst nu al bijna drie jaar het amateurwielrennen in Nederland.’ Maar waarom koos deze in wielerland onervaren handelaar in koper voor deze tak van sport? Leverde het zijn bedrijf naamsbekendheid en meer omzet op of was het de geboren Arnhemmer vooral te doen om persoonlijke eer?

Het idee voor de documentaire die Omroep Gelderland over de ploeg maakte is in 2015 ontstaan tijdens het maken van het sport-reünieprogramma Clubgenoten. Wielervereniging De Zwaluwen uit Doetinchem en wielrenster Minie Brinkhoff, de eerste vrouw die voor Ketting reed, waren toen de hoofdrolspelers. Een zwart-wit foto met een grote groep coureurs (M/V) die poseerden als ploeg Ketting-Didam werd door een redacteur bewaard om ‘ooit nog eens iets mee te doen’. Ruim zeven jaar later is er dan De blauwe trein. Een documentaire waarin gelauwerde oud-profs en topamateurs van toen terugblikken op een zo goed als vergeten team dat mogelijk als blauwdruk diende voor ijzersterke ploegen als TI-Raleigh, Rabobank en misschien zelfs het Jumbo-Visma van nu.

De documentaire De blauwe trein is op 6 en 13 december in twee delen te zien op Omroep Gelderland.

Omroep Gelderland/Focus Filmtheater



Misschien ook interessant: