20 jaar na zijn zege rijdt Jacky Durand opnieuw de Ronde van Vlaanderen. Zaterdag rijdt de laatste Franse winnaar de wedstrijd voor wielertoeristen. "Vrienden hebben me uitgedaagd", vertelt Durand. "De Ronde is de enige wedstrijd die ik me tot in de details herinner."

Jacky Durand is de laatste Fransman op de erelijst van de Ronde van Vlaanderen. In 1992 won hij Vlaanderens Mooiste.

"Het is mijn enigste wedstrijd die ik tot in de details herinner", vertelt Durand (45) in Het Nieuwsblad. Na 43 kilometer trok Durand in de aanval. "Thomas Wegmüller, Hervé Meyvisch, Patrick Roelandt en ik begonnen aan de Oude Kwaremont met een dik kwartier voorsprong."

"Na de Muur kwam wedstrijdleider Eddy Merckx naar me. "Jongen, je wint vandaag de Ronde van Vlaanderen", zei hij. Het was alsof God zelf die woorden uitsprak."

Durand stopte in 2004 met koersen. 20 jaar na zijn zege rijdt hij de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen. "Vrienden daagden me uit om de 20e verjaardag van mijn gloriedag te vieren."

"Drie maanden, 4.000 trainingskilometers later en 10 kilogram lichter acht ik me klaar voor de Ronde. Al stop ik nu wel op de Oude Kwaremont voor een streekbiertje."

sporza.beMisschien ook interessant: