Joyce Verdonck, radiopresentatrice en fervent wielrenster, vindt het een brug te ver om de affiche van de E3-Harelbeke af te keuren wegens vrouwonvriendelijk. "Ik heb er geen probleem mee. We zijn als vrouwen toch al zo geëmancipeerd dat we kunnen pronken met ons lichaam", zegt ze bij Radio 1.

De affiche van de E3-Harelbeke doet heel wat stof opwaaien omdat het verwijst naar het billenknijpincident van Peter Sagan, toen die na de Ronde van Vlaanderen in de billen van bloemenmeisje Maja kneep.

Dat vrouwonvriendelijk gedrag zorgde in 2013 voor een storm van kritiek, maar deze knipoog "moet kunnen". Dat zegt Joyce Verdonck. "Het is niet vrouwonvriendelijk, dus vind ik het te ver gaan om op te roepen tot een boycot."

"Het verwijst naar een bekend incident en daarmee loop je onmiddellijk in de kijker. Moet je daarvoor een vrouwenkont misbruiken? Tja, ik vind het niet echt misbruik."

"Vrouwen zijn de laatste weken allemaal zo in de wolken geweest met ene "Mr Grey” (uit "Fifty Shades"). Ik heb niemand horen klagen dat wij die arme man zo schandalig misbruikten omdat we hem niet als vol aanzien en alleen zijn lichaam bewonderen."

Joyce Verdonck heeft er geen moeite mee dat vrouwen met hun uiterlijk uitpakken. "We zijn als vrouwen toch al zo ver gekomen dat we begeerlijk kunnen zijn en daarnaast vrouw zijn."

"We zijn toch zo geëmancipeerd dat we kunnen pronken met ons lichaam. Iedereen loopt rond met skinny jeans en wil bewonderd worden."

"Tot plots, als er een knap meisje met een knappe kont op een affiche staat, dan kan het plots niet meer. Ik heb er geen probleem mee."

"De tijd is toch voorbij dat het haar op onze benen moesten laten staan om serieus genomen te worden. Ik begrijp niet dat vrouwen er zo hard aan tillen."

"Als ik fiets, vind ik veel erger als mannen me aanvallen op wat ik fysiek niet zou kunnen, dan wanneer ze me het "ideale wiel om in te zitten vinden met een mooie kont"."De kont is dus helemaal geen probleem voor Joyce Verdonck. Over de insinuatie van de kneep snapt ze wel dat niet iedereen daar gelukkig mee is. "

Als er een vrouw verontwaardigd kan zijn over die affiche, is het Maja, het bloemenmeisje dat dit overkwam. Ik kan het begrijpen dat zij zich gepakt zou voelen."

sporza.beMisschien ook interessant: