De 17e etappe in de Ronde van Frankrijk is voor Fabian Cancellara (Trek-Segafredo) het eindstation geworden. Voor de achtvoudige ritwinnaar in de Tour betekent dit meteen ook het definitieve afscheid van de belangrijkste rittenkoers van het jaar. "Dit is emotioneel zwaarder dan een laatste keer de piste in Roubaix oprijden."

Fabian Cancellara gaat vandaag niet meer van start in de Ronde van Frankrijk.

De Zwitser is vermoeid en wil nu uitrusten met het oog op de Olympische Spelen in augustus.

"De Tour verlaten was geen gemakkelijke beslissing, maar het voelt wel aan als de juiste beslissing.

"Ik hou er niet van om een wedstrijd te verlaten, zeker niet wanneer een ploegmaat op vier dagen van het einde tweede staat in het algemene klassement. Maar met enkel nog zware bergritten voor de boeg, zou mijn hulp voor Bauke beperkt blijven."

"Het was al een harde Tour en als ik fit aan de start wil staan van de olympische tijdrit, moet ik nu rust nemen."

"De Ronde van Frankrijk heeft me veel gegeven. Het afscheid van deze prachtige rittenkoers is emotioneel zwaarder dan een laatste keer de piste oprijden in Roubaix."

Twaalf jaar geleden won Cancellara bij zijn eerste deelname aan de Ronde van Frankrijk meteen de proloog in Luik. Eergisteren lag de aankomst van de 16e etappe in zijn thuisstad Bern. De cirkel lijkt zo rond.

"De rit met aankomst in mijn Bern en de start hier vanmorgen, hebben mijn beslissing om de Tour te verlaten alleen nog maar moeilijker gemaakt."

"Ik zal dit nooit vergeten en wil de organisatie hier dan ook uitdrukkelijk voor bedanken. Door uit de Tour te stappen, trek ik een streep onder een groot deel van mijn leven."

sporza.beMisschien ook interessant: