Alfredo Binda

     

Voornaam:   Alfredo
Achternaam:   Binda
Nationaliteit:  Italië
Geslacht:  
Werd:   83 jaar
Geboortedatum:   11-08-1902
Overleden  19-07-1986
Plaats van overlijden  Cittiglio (Lombardia), Italië

slider image slider image slider image

Voornaam:   Alfredo
Achternaam:   Binda
Nationaliteit:  Italië
Geslacht:  
Werd:   83 jaar
Geboortedatum:   11-08-1902
Overleden  19-07-1986
Plaats van overlijden  Cittiglio (Lombardia), Italië

 

 Bevoegdheden

Professional 1922-1936

is een oudere broer van Albino Binda

Giocondo: "de vrolijke", vanwege zijn elegante stijl.

Jaconda (Mona Lisa): Vanwege an zijn beminnelijkheid.

Il Pedale Inaccessibile:

Il Clarion di Cittiglio:Uitslagen

Alle wedstrijden
Toon:

PloegenBerichten

(0)

22-10-2008

Memo(s)

Eind 1924 introduceerde de ploeg Legnano een jonge renner uit Lombardië. Zijn naam was Alfredo Binda, hij werkte als stucadoor in Frankrijk en had zijn entree gemaakt in de Giro di Lombardia.

In de Giro d'Italia in 1925 vertrok de onbekende Binda als helper van Giovanni Brunero, reeds tweemaal winnaar van de Giro (1921 en 1922).

In het begin volede de jonge renner zich niet op zijn gemak op de lastige onbekende wegen, die helemaal anders waren dan de bekende wegen in Frankrijk. De tegenstander die Binda moest kloppen was de kampioen Costante Girardengo, die Binda heel hard heeft geaffronteerd. Neen, hij is nog niet vertrokken: op de beklimmingen ontplooide Binda zich tot een excellent klimmer, zijn stijl was elegant en perfect.


Hij won de Giro 3 keer na elkaar. In de Giro d'Italia van 1927 heeft hij bovenaan het klassement gestaan van de eerste tot de allerlaatste etappe. Binda is diegene die de meeste etappeoverwinngen in de Giro d'Italia op zijn naam staan heeft. In 1927 won hij 12 van de 15 etappes, 41 etappeoverwinngen in totaal van 1925 tot 1933 en de meeste opeenvolgende etappes, 8 opeenvolgende etappes in 1929.


Hij was uitermate sterk en het verschil met de andere renners was des te groter. In 1930 hebben de organisatoren van de Giro d'Italia een som geld aangeboden aan Binda (het equivalent van de winnaar - 22.500 lire) om niet deel te nemen aan de Giro. Er mankeerde een renner van zijn niveau om te kunnen strijden.


In 1930 reed Learco Guerra mee. Op die manier was de Giro d'Italia weer sportief aantrekkelijk. Het volk verdeelde zich in twee grote groepen supporters, diegenen die voor Guerra supporterde, 'de renner van het volk' en diegenen die voor Binda waren 'de kampioen van de aristrocratie'.


En Aristocraat met de pedalen was Alfredo Binda zeker en vast: een klasse apart, die niemand hem ooit had aangeleerd, gezien hij eerder een simpele metselaar was. Hij heeft 3 wereldkampioenschappen gewonnen en zoals Girardengo, is hij er nooit in geslaagd om de Tour de France te winnen, de enige wedstrijd die ontbreekt bij deze legendarisch kampioen.
Antonio Giancane
Alfredo Binda kwam uit een famille met 14 kinderen. Hij had niet meer en niet minder dan 10 zusters. Naast fietsen was zijn tweede passie trompet spelen.

Met zijn oudste broer Primo emigreert Alfredo naar Nice. Zij werken er in de bouw, en trainen er zeer veel. Binda wint weldra zijn eerste koers, maar wordt gedisqualificeerd wegens het niet tekenen van de startlijst.
Kwaad, wreekt hij zich wat later, door te winnen met 17'30" voorsprong.

Het is duidelijk dat deze jonge wielercrack enorme kwaliteiten heeft, voornamelijk als tijdrijder en klimmer. Wat betreft zijn sprint, verbetert hij jaar na jaar.Op 4 maart klopt hij in de klimtijdrit Nice-Mont Chauve Honoré Barthelemy, Achille Souchard, en Costante Girardengo. Hij verpulvert er ook het record van deze
klimproef over 15,8 km. Hij is zo de kampioen van de Azurenkust, maar nog steeds een onbekende in zijn eigen vaderland.

Daarom neemt hij begin november 1924 de trein om zijn groot debuut te maken in Italië, ter gelegenheid van de Ronde van Lombardije. In de klim van de Ghisallo toont hij zijn talent en een nog nooit geziene elegantie tijdens het klimmen. Een nieuwe campionissimo is geboren. Hij zal het idool worden van het Italiaanse volk, een halfgod met een onbegrensde populariteit .


Als kompleet wielerkampioen, driemaal op de weg wereldkampioen gekroond, presteerde hij ook op de piste met iets van 60 overwinningen allerhande. Tijdens de seizoenen 34-35-36 vermindert Binda tot een zielige figurant, hij maakt de fout van niet te willen aftreden. Een zware val in Milaan-San Remo, met breuk van zijn rechterbeen, schakelt hem definitief uit.

Hij was een van de allergrootste wielerkampioenen.

Wilfried Journée

Fotoalbum Alfredo Binda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


  Afbeelding toevoegen