Ondanks alle dopingverhalen en -onderzoeken verdient wielrennen zijn plaats op de Olympische Spelen. Dat heeft IOC-voorzitter Jacques Rogge gezegd. "Door de sport te bannen straf je enkel de zuivere wielrenners", klinkt het

Rogge vindt dat de UCI (Internationale Wielerunie, red.) heel wat inspanningen levert om het dopinggebruik tegen te gaan. "Er wordt hard gewerkt in de strijd tegen doping. De UCI voert de meeste antidopingtests uit, na de IAAF en de FIFA. Ja, er is een dopingprobleem geweest, dat nu hopelijk voorbij is."

"Zolang ze hard strijd leveren tegen dat probleem, verdienen ze een plaats op de Spelen. Je moet het kind niet met het badwater weggooien", zegt Rogge. "Met het bannen van de sport op de Spelen zou je enkel de zuivere wielrenners straffen."

Er loopt onder meer een Amerikaans onderzoek naar Lance Armstrong, die brons won in 2000 in Sydney. "We moeten elk onderzoek ondersteunen dat dopingschandalen aan het licht kan brengen", zegt Rogge. "Maar we moeten ook uitgaan van de onschuld van Armstrong. Hij heeft nooit positief getest en er is nog niets bewezen. Het wordt afwachten wat het onderzoek oplevert."

sporza.be



Misschien ook interessant: