Sporza kreeg Philippe Gilbert een uur voor de start van de eerste Tour-rit nog eens te pakken. Onze landgenoot is de topfavoriet om de etappe te winnen en hij krijgt daarbij de steun van onder meer André Greipel. Jurgen Van den Broeck wil vooral overleven.

"Uit de training is gebleken dat deze eerste rit toch niet zo gemakkelijk is. Bij veel tegenwind is het een zware klus. Ik ga gewoon mijn best doen", vertelde de renner van Omega Pharma-Lotto voor de camera van Sporza.

In de aanloop naar de slothelling liggen er veel rotondes. "Die passage wordt heel belangrijk. Het peloton zal een lint vormen van 500 meter, ik moet zeker vooraan zitten. Maar ook Van den Broeck moet goed vooraan zitten."

"Vandaag krijg ik mijn kans, Roelandts en Greipel krijgen later nog kansen. Geel en groen? Ik bekijk het dag per dag en zonder druk."

Gilbert kan in de eerste etappe rekenen op de volledige steun van zijn ploeg. "De teamtactiek is Philippe Gilbert in positie te brengen om het verschil te maken in de laatste twee kilometer", verklapt André Greipel.

"Met die rotondes is het zaak van vooraan te zitten en valpartijen te vermijden. Er zullen veel renners proberen te winnen op dat klimmetje, maar wij hebben de sterkste renner in ons team en moeten er alles aan doen om hem te steunen."

Jurgen Van den Broeck is de Belgische Tour-hoop. De renner van Omega Pharma-Lotto heeft vandaag maar één doel: zonder kleerscheuren en tijdverlies de finish halen.

"Het wordt vandaag oppassen om geen seconden te verliezen, die zuur kunnen opbreken in het einde. Het wordt sowieso chaotisch", weet Van den Broeck. "Concurrenten voor Gilbert voor de ritzege vandaag? Hushovd, Boasson Hagen, Swift en Goss, en misschien Boonen."

om Boonen is blij dat de Tour eindelijk gestart is. "Je komt naar hier om te koersen, maar je bent hier vooral twee dagen aan het rondrijden. We hebben amper twee uur echt gerust. Nu kunnen we laten zien waarvoor we getraind hebben."

Hoe beleefde Boonen het verhaal van de Quick-Step-bus? "Dat was raar. De wereld leek ontploft, iedereen dacht al dat we "in de bak" zaten. Maar ik lag op mijn bed en wist van niets."

"Vandaag? Ik hoop met frisse benen aan het klimmetje te kunnen beginnen. Het zal wel heel nerveus worden, want er hangt veel vanaf: een ritzege in de Tour, geel, groen en de bolletjes."

sporza.beMisschien ook interessant: