Philippe Gilbert overklaste de tegenstanders in de finale van de eerste Tour-rit. "Dit was een mooie kans op ritwinst én geel", zei de Belg.

Philippe Gilbert maakte zijn favorietenrol dus helemaal waar. "Dit was een mooie kans op ritwinst én geel, iets wat ik nog nooit kon bereiken. Door wat er deze week in de pers verscheen (Gilbert werd in bepaalde media gelinkt aan het dopingverhaal rond ex-renner Wim Vansevenant, red), was ik nog extra gemotiveerd."

"Ik draag deze zege op aan mijn team, familie en fans. En dit is ook een mooi verjaardagscadeau voor mijn vrouw, die vandaag 22 wordt."

"Jammer wel van de ploegentijdrit morgen, ik had graag op een andere manier van de gele trui genoten."

"Cancellara's poging op het eind? Bij de briefing hadden we een aanval van Cancellara ingecalculeerd. Dit is zijn stijl. Hij wil verrassend zijn op het eind."

"Ik raakte in zijn spoor, maar wou hem niet te rap terughalen. Ik bleef op vijf à zes meter hangen, zodat hij zijn inspanning zou volhouden. Ik kwam op kop op 500 meter van de streep. Dat was nog ver, maar ik had een gaatje en gaf alles tot op het einde", zei Gilbert, die naast de gele ook de groene trui én de bolletjestrui pakt.

sporza.beMisschien ook interessant: