Alexandre Geniez (Fdj) heeft de mooiste zege uit zijn carrière behaald. De 25-jarige Fransman won de koninginnenrit in de Vuelta. De favorieten losten elkaar van geen vin, zodat Vincenzo Nibali leider blijft.

Met 225 km en vier cols van eerste categorie stond vandaag de koninginnenrit op het menu, met aankomst in het Franse Peyragudes. 29 renners gingen, opnieuw in miezerige weersomstandigheden, aan de haal. Daarbij drie Belgen: Serge Pauwels (OP-QS), Francis De Greef (Lotto-Belisol) en Yannick Eijssen (BMC).

Eijssens ploegmaat, Philippe Gilbert, gaf er met het oog op het WK al snel de brui aan. Voorin werd de kopgroep gereduceerd tot zes en bleef van de Belgen enkel Francis De Greef over. Alexandre Geniez (Fdj) toonde zich de sterkste daler en begon solo aan de slotklim naar Peyragudes.

De Fransman voelde zich duidelijk in zijn sas op de Franse wegen en wou maar wat graag zegevieren op de mythische Col de Peyresourde. Nicolas Roche kreeg gisteren een serieuze dreun en probeerde in de groep der favorieten een coup te plegen.

Ook de andere tenoren laadden op de slotklim voortdurend hun geweren, maar het was telkens met losse flodders. Geniez kregen ze nooit in het vizier, zodat de Fransman relatief eenvoudig naar de belangrijkste zege in zijn carrière klom.

Nicolas Roche hield dertien seconden winst over aan zijn onderneming. De rest van de favorieten losten elkaar van geen vin, waardoor Vincenzo Nibali nog een dag langer in het rood blijft.

sporza.beMisschien ook interessant: