De kasseirit in de Tour was voor Vincenzo Nibali een succeservaring. Dankzij de goede raad van Peter Van Petegem kon hij de andere Tour-favorieten minuten aansmeren. "Nibali was een snelle leerling, maar vooral een Italiaanse lefgozer."

"Ik zag de etappe op televisie in Alicante, waar we op bezoek waren bij mijn broer", vertelt Van Petegem aan de kranten van Mediahuis. "Het was leuk om te zien hoe Nibali de rest op achterstand reed."

"Ik kreeg een telefoontje van Aleksandr Vinokoerov met de vraag of ik wilde helpen", zegt de ex-winnaar van de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.

"We verkenden twee dagen de stroken bij goed weer. Sommige "secteurs" deden we verschillende keren. Het probleem bij klimmers is dat ze de handen graag bovenop het stuur leggen, maar om over kasseien te rijden neem je het stuur best onderaan vast."

Eerder hielp Van Petegem ook Alberto Contador toen die nog bij Astana reed. "Net als bij Contador beschikt Nibali over voldoende stuurvaardigheid."

"Daarbovenop is de Italiaan een lefgozer. Ik leerde hem hoe je in de bochten van zo'n kasseistrook ook fors kan doortrappen. Op voorwaarde dat je voldoende durf hebt. Als is hij net als Contador een bijzonder rustig persoon zonder capsones naast de fiets."

sporza.beMisschien ook interessant: