Gisteren werd het parcours van de 99e Ronde van Vlaanderen voorgesteld. De pittige finale werd behouden, maar de organisatoren trokken met de Tiegemberg en de Berendries het aantal hellingen op naar 19. "Het is zeker zwaarder dan vroeger", oordeelt Eddy Merckx.

Patrick Lefevere, de manager van Omega Pharma-Quick Step, schoot meteen na de voorstelling met scherp op de wedstrijdorganisatoren. Eddy Merckx kan zich wel vinden in het parcours.

"In mijn tijd waren de banen slecht", zegt Merckx in Het Nieuwsblad. "Er waren veel meer kasseien. Ik weet nog dat we afzagen op de Kwaremont. Die is nu geasfalteerd en stelt niets meer voor."

"In 1969 reed ik de laatste zeventig kilometer alleen op kop, ondanks de sterke tegenwind. Er waren geen hellingen meer, dus moest ik wel voor de lange aanval kiezen. Nu heb je voldoende plaatsen om het verschil te maken."

Merckx is ook tevreden dat de finale, met de Koppenberg, de Oude Kwaremont en de Paterberg, werd behouden. "Ik had liever nu gekoerst. Het is zeker zwaarder dan vroeger. De combinatie van de laatste twee hellingen is zeer lastig. Behoud deze finale nu maar zoals ze is. Je mag ook niet te veel sleutelen aan een klassieker."

Greg Van Avermaet: "Het is een mooi traject. De laatste jaren werd de juiste formule gezocht en die is nu gevonden. Twee jaar geleden koersten we nog lussen. Nu rijden we meer van punt naar punt. Er moet niet te veel meer aan gesleuteld worden. Anders is het de Ronde van Vlaanderen niet meer."

Sep Vanmarcke: "Deze omloop liegt niet. De sterksten komen sowieso naar voren. Na honderd kilometer begint de heuvelzone die doorloopt tot de finish. Dat zorgt voor vermoeidheid en stress, wat eigen is aan de Ronde."

sporza.beMisschien ook interessant: