Andy Schleck heeft de eerste serieuze test in deze Tour in zijn voordeel beslecht. De Luxemburger kwam als eerste boven in Morzine-Avoriaz. Lance Armstrong ziet zijn kansen op een achtste Tour-winst slinken na een heuse pechdag. De Amerikaan verloor meer dan zes minuten op de andere favorieten.

De rustdag van morgen inspireerde sommige renners om nog eens alles te geven in de eerste Alpen-rit. En dat leidde tot een trendbreuk in deze Tour, want voor het eerst was een resem aanvalspogingen nodig voor de goeie vlucht tot stand kwam.

Zeven renners sloegen uiteindelijk het gat in de afdaling van het eerste klimmetje van vierde categorie. Onder hen ook onze landgenoot Mario Aerts van Omega Pharma-Lotto.

Het peloton liet begaan, maar onder aanvoering van Quick-Step, dat met Sylvain Chavanel het geel in handen had, hield het de voorsprong van de vluchters onder controle. Meer dan zeven minuten kregen de vrijbuiters niet.

Een valpartij waarbij onder meer Lance Armstrong (RadioShack), Cadel Evans (BMC) en bolletjestruidrager Jérôme Pineau (Quick-Step) betrokken waren, zorgde even voor opschudding in het pak, maar zonder erg.

Al moest Armstrong aan de voet van de Col de la Ramaz van eerste categorie wel nog wat krachten verspelen na een nieuwe val. Met behulp van zijn ploegmaats sloot hij weer aan voorin, waar de klassementsrenners zich ondertussen aan het posteren waren.

Team Sky nam de grote groep met favorieten op sleeptouw en dat eiste zijn slachtoffers. Opvallend was vooral het snelle afhaken van RadioShack-knecht Popovitsj en zijn ploegmaat Janez Brajkovic, vorige maand nog winnaar van de Dauphiné.

Als klap op de vuurpijl moest Armstrong er even later zelf ook af en werd zijn achtervolgingstocht belemmerd door - jawel - een derde valpartij en bijhorend tijdsverlies. Zijn winstkansen in deze Tour krijgen zo wel een serieuze knauw.

Jurgen Van den Broeck (Omega Pharma-Lotto) daarentegen had ogenschijnlijk geen problemen om bij Contador en co te blijven. Met de bedrijvige Mario Aerts in de frontlinie pakte de Lotto-ploeg trouwens weer heel wat publiciteit.

Maar op zes kilometer van de aankomst was het liedje van de strijdlustige Aerts uitgezongen. In het kielzog van de Astana-trein van Contador gingen Van den Broeck, Evans, Andy Schleck (Saxo) en de andere grote jongens erop en erover. Moinard (Cofidis) hield het iets langer vol, maar werd dan ook opgepeuzeld.

De favorieten hielden lang de benen stil, tot 2,5 kilometer van de top in het skioord Morzine-Avoriaz. Kreuziger, Van den Broeck en Gesink schudden aan de boom, maar de afscheiding bleef uit. Andy Schleck slaagde er wel in en kreeg Samuel Sanchez (Euskaltel) mee. De Luxemburger won het sprintje van de Spanjaard en bolde in zijn witte trui als eerste over de streep.

sporza.beMisschien ook interessant: