Als Lieuwe Westra, revelatie in Parijs-Nice, een biografie zou schrijven, zou die als een sprookje lezen. De Nederlandse Vacansoleil-DCM-renner was immers jarenlang stratenlegger en presteert dit jaar door "trainingen en biefstukken".

Na zijn knappe ritzege in Parijs-Nice rakelt Lieuwe Westra zijn
levensverhaal op. De 29-jarige Nederlander leek als tiener verloren voor de topsport.

"Ik fiets al sinds ik 8 ben, maar wou als tiener niets missen van het leven dat mijn maten hadden. Ik dacht dat er zonder mij geen feest was. Ik ruilde mijn fiets voor de kroeg en werd stratenlegger om geld te hebben", zegt hij in Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad.

"Ik heb er geen spijt van, maar op mijn 20e woog ik 90 kilogram en had ik er genoeg van. Ik stortte me weer op de fiets en train nu op wegen die ik zelf legde."

Het sprookje wordt wel verstoord door de dood van zijn pa. "Hij zeeg in 2009 voor me neer toen ik naar het ziekenhuis moest voor een interne ploegcontrole. Gelukkig zag hij nog dat ik weer op het juiste pad was."

Westra's ploegleider Hilaire Van der Schueren speelt ook zijn rol in de vormpiek van zijn Nederlandse renner. "Ik verplichtte Lieuwe om bij mij te komen eten. Of beter gezegd, te vreten", zegt de Belg in Gazet van Antwerpen.

"Lieuwe werkte in de winter immers zo hard aan zijn klimbenen dat hij veel te mager was: een vetpercentage van maar 5%, niet normaal." Dus zette Van der Schueren Westra op "dieet". "Hij moest biefstukken, rijsttaarten en noem maar op bij me thuis verorberen."

sporza.beMisschien ook interessant: