Björn Leukemans blikt in De Morgen terug op zijn positieve test op testosteron in oktober 2007. Na een lange juridische strijd mag hij opnieuw koersen. "Ik heb geen jaar verloren", zegt hij.

Zoals zovele dopingzaken was ook die van Björn Leukemans één van lange adem. "Het was duidelijk met opzet dat het zo lang duurde voor er een uitspraak kwam in mijn zaak", zegt Leukemans, die van de Vlaamse Gemeenschap zes maanden met terugwerkende kracht en 1.800 euro boete kreeg. Leukemans ging weer in beroep tegen die sanctie, "maar het kan vier tot vijf jaar duren voor mijn zaak voorkomt".

"Ik betaal geen frank boete. Gelukkig kan ik mijn advocaat betalen. Hij weet ook dat ik mijn huis moet afbetalen", zegt de renner. Björn Leukemans zegt dat hij door deze penibele affaire heel wat geld door zijn neus zag geboord. "Ik schat dat het tussen 150.000 en 250.000 euro is."

Volgens Leukemans was zijn positieve plas te wijten aan een middel dat zijn voormalige ploegdokter hem had voorgeschreven. "Er klopt iets niet. Ooit komt het nog boven water. Er is van bovenaf druk gekomen om mij te schorsen."

"Waarom? Enkele maanden voor mij was er al een Predictor-renner met een testosteronprobleem. De dokter rekte de zaak en de Vlaamse Gemeenschap heeft de zaak moeten klasseren", beweert Leukemans. "Of ik ben geofferd, omdat ze teamarts Vermeire wilden pakken. Hij was de rijzende ster."

"Cadel Evans wilde hem mee in de Tour. Dat vonden de twee andere dokters niet zo plezant", zegt Leukemans. "Ik heb alles opgeschreven. Ooit komt er nog een boek van. Ik heb Silence nu ook gedagvaard om mijn loon van 2008 te krijgen, mét intrest".

Toch blijft Leukemans in De Morgen al bij al optimist. "Ik heb geen jaar verloren. Ik heb jaren gewonnen." "Het enige dat ik kwijt ben, is geld", zegt hij. "Ik ben zelfbewuster en heb veel respect voor de gewone man gekregen. Een criterium voor 500 euro: daar trok ik mijn neus voor op, maar nu niet meer. Toen ik op het diepst zat, kwamen mensen bellen met een envelop met geld erin", verklapt de renner van Vacansoleil. "Ik heb dat aangenomen, maar weet perfect wie die mensen zijn. Op een dag stortte een leraar 1.000 euro, zonder iets te zeggen. Als alles in zijn plooi valt, krijgen die mensen alles terug", belooft hij.

sporza/beMisschien ook interessant: