Zdenek Stybar heeft de eerste afspraak van het nieuwe veldritseizoen niet gemist. De wereldkampioen was de beste in de eerste manche van de GvA-trofee, op de Citadel van Namen.

De cross in Namen was de eerste veldrit die meetelt in een regelmatigheidscriterium. Niels Albert had door zijn verstek de eindzege in de GvA-trofee al uit zijn hoofd gezet en dat moet Sven Nys mogelijk ook doen.

Nys schoot bij de start uit zijn klikpedaal en reed de hele race achter de feiten aan. Nys raakte niet voorin en gaf er in de voorlaatste ronde de brui aan.

Voorin bleek al snel wie er de beste benen had: Stybar, Vantornout en Pauwels reden met hun drieën bijna de hele wedstrijd op kop.

Pauwels moest de rol lossen door twee lekke banden en zag Stybar en Vantornout wegrijden. De Belg deed het meeste kopwerk, terwijl Stybar slim zijn krachten spaarde. De Tsjech spaarde zijn reserves voor de slotronde, waarin hij Vantornout uit zijn wiel reed.

Zdenek Stybar was duidelijk de sterkste in Namen. De Tsjech reed dit seizoen drie wedstrijden en won ze alle drie. Dit was wel de eerste cross waarin hij de "Belgen" ontmoette.

"Dit was dan ook de moeilijkste race. Ik was er lange tijd niet zeker van of ik hier kon winnen. Halfweg de wedstrijd had ik het even lastig, maar daarna voelde ik me steeds beter."

"Ik wilde de sprint niet afwachten, want dan ben je nooit zeker", zei Stybar aan Sporza.

Stybar doet meteen een goede zaak in de stand voor de GvA-trofee, want de geblesseerde Albert was er niet bij en Nys gaf op. "Dat één slechte dag nu niet fataal hoeft te zijn, is wel leuk. Maar ik strijd toch liever tegen hen."

Sven Nys reed de wedstrijd niet uit. De warmte eiste zijn tol en hij moest opgeven net voor het ingaan van de laatste ronde.

"Ik voelde me al ongemakkelijk en misselijk tijdens de verkenning van het parcours. Toen de race begon, had ik het gevoel dat ik al in de mobilhome zat. Ik kampte met een gebrek aan macht en had een totale off-day", zei Nys.

"Ik moet de knop nu omdraaien en me hier zo snel mogelijk over zetten. Ik heb ervaring genoeg om hier mee om te gaan, morgen is weer een andere dag. Ik ben er zeker van dat het goed komt. Het kan zeker nog een mooi seizoen worden."

Vorig jaar begon het seizoen van Nys met een gelijkaardige off-day. Toen was hij nergens bij de eerste WB-manche in Treviso, waar het ook warm was. "Ik word een dagje ouder, misschien moet ik maar aanvaarden dat vaker een slechte dag heb", kon Nys goed relativeren.

sporza.beMisschien ook interessant: