De Noor Thor Hushovd heeft in Geelong, in Australië, de wereldtitel veroverd. Gilbert probeerde het alleen op 10 km van de streep, maar werd bijgehaald.

Op de voorlaatste klim van de wedstrijd sprong Gilbert weg en met 20 seconden voorsprong begon hij aan de laatste 6 km. Maar tegen het achtervolgende geweld was hij niet opgewassen en een groep van zo'n 20 renners spurtte voor de zege. Hushovd was de sterkste.

Het hele verhaal van de wedstrijd begint in de allereerste meters. De eerste vluchtpoging was meteen raak: de Colombiaan Tamayo kreeg de Marokkaan Elammoury, de Venezolaan Rodriguez, de Oekraïner Kvatsjoek en de Ier Brammeier mee. Het peloton slenterde en zo klom het verschil naar meer dan 20 minuten.

Dat zorgde bij de eerste passage aan de finish in Geelong voor een bizarre situatie: een peloton dat op een haar na gedubbeld werd. Onder meer door sterk werk van Mario Aerts passeerde het peloton toch nog 3 minuten voor de koplopers aan de finish.

In de plaatselijke ronden namen de Belgen duidelijk de koers in handen. Het peloton brak even, maar de kloof werd nooit groot en alles kwam weer samen. Aan de achterstand werd geknabbeld en enkele vluchters werden opgeraapt.

Op 100 kilometer van de streep rolden de Italianen met de spieren. 20 kilometer verder viel Tosatto aan op The Ridge, de Nederlander Wout Poels nam over en een sliert renners volgde.

Grote namen als Gilbert, Pozzato, Evans, Boasson Hagen, Boom en Greipel waren mee, Freire niet. De groep van zo'n 30 renners, met ook Hoste, Roelandts en Van Avermaet, ging door. In het achtervolgende peloton moesten de Spanjaarden aan de bak.

Door een versnelling van Nibali en Visconti viel die groep nog eens uiteen en Gilbert belandde als enige Belg in een achtervolgend groepje met o.a. Evans en Pozzato. Maar het peloton was niet ver meer en achter 5 leiders kwam alles weer samen. Met een groep van 40 renners werden de laatste 16 kilometers aangesneden.

De Belgen reden een sterke koers en op de laatste beklimming van The Ridge effende Van Avermaet het pad, Gilbert sprong ernaartoe en ging door. Evans, Kolobnev en Schleck zetten de achtervolging in, maar kregen Leukemans mee.

Gilbert begon met een voorsprong van 20 seconden aan de laatste (vlakke) kilometers, maar achter hem vormde zich een grotere groep en die raapte Gilbert op 3 kilometer van de streep op. Met z'n twintigen draaiden ze de laatste rechte lijn op, Van Avermaet spurtte mee, maar Hushovd was de sterkste.

sporza.beMisschien ook interessant: