Tony Gallopin heeft de voorlopig belangrijkste zege in zijn carrière geboekt. De Fransman van Radioshack kwam alleen aan in de 33e Clasica San Sebastian. Alejandro Valverde strandde in een achtervolgend groepje op de tweede plaats. De jonge Belgen Eijssen en Serry kleurden de finale. Serry eindigde achtste, Bakelants elfde.

Op de tweede beklimming van de Jaizkibel trok Quintana stevig door in dienst van Movistar-kopman Valverde. De Spanjaard raakte met een achttal collega's, onder wie de jonge BMC-Belg Eijssen, los van het peloton.

Ook Landa, Gallopin, Jeannesson, Moser en het Saxo-duo Kreuziger/Roche zaten vooraan. Kreuziger kwam met een kleine voorsprong alleen over de Jaizkibel, maar in de afdaling sloot de rest weer aan.

Wereldkampioen Gilbert, Belgisch kampioen Devolder en Bakelants roerden zich in de achtervolgende groepjes, maar kwamen nooit meer in aanmerking voor de zege.

Onderweg naar de laatste klim, de Alto de Arkale, kwamen Astarloza en Chavanel aansluiten en bergop deden Nieve, Jungels en Pieter Serry (OP-QS) dat ook.

Op de Arkale dwong Gallopin Valverde in het defensief. Samen met de koppeltjes Nieve-Landa (Euskaltel) en Kreuziger-Roche (Saxo) ging de Clasica-winnaar van 2008 op zoek naar de Fransman.

Maar de 25-jarige Gallopin bewees dat hij geen doetje is. Vol overtuiging en met de tijdritkwaliteiten die hij heeft, snelde hij naar de finish. Hij is nog maar de tweede Fransman die de Clasica kan winnen. Laurent Jalabert deed het hem twee keer voor, de laatste keer 12 jaar geleden.Tony Gallopin glunderde. Na enkele etappezeges in kleinere rondes een paar jaar geleden was dit zijn eerste grote vis. "Ik was erg ontgoocheld na de Tour, die veel te lastig was voor mij."

"Ik was ook heel moe, maar vandaag voelde ik me plots weer supergoed. Ik ben een fan van de eendagskoersen, maar dit was nog maar mijn eerste deelname aan San Sebastian. En dan win ik toch wel meteen! Voor iemand als Valverde. Ongelooflijk."

sporza.beMisschien ook interessant: