Fabian Cancellara heeft na de proloog ook de afsluitende tijdrit van de Tour gewonnen. Alberto Contador en Andy Schleck maakten een echte thriller van de tijdrit tussen Bordeaux en Pauillac. Schleck leek Contador nog te kunnen bedreigen, maar Contador hield toch stand. De Spanjaard wint zondag op de Champs-Élysées wellicht zijn derde Tour.Rode lantaarn Bert Grabsch vertrok als eerste om 10.15u en zette meteen een scherpe tijd neer, maar zijn land- en ploeggenoot Tony Martin dook er anderhalve minuut onder.

Maar ook dat was nog niet snel genoeg, want wereldkampioen tijdrijden Cancellara pitste er nog eens 17 seconden van af.

En daarmee was de strijd voor de ritzege gestreden, want niemand kwam nog in de buurt van die twee toptijden, ook omdat de wind aanwakkerde.

Het duel tussen leider Contador en Schleck zorgde voor sensatie aan het eerste tussenpunt in Le-Pian-Médoc. Na 18 kilometer was de Luxemburger twee seconden sneller dan Contador.

Schleck zat stevig in het zadel en draaide zijn grote versnelling vlot rond, terwijl Contador veel op zijn zadel schoof. De Tour stond even op zijn kop, maar Contador herstelde langzaam maar zeker het evenwicht en nam de bovenhand.

Aan de finish was de Spanjaard 31 seconden sneller dan Schleck. In de stand heeft Contador een voorsprong van 39 seconden op Schleck. Dat is exact de tijd die de renner van Saxo Bank verspeelde op weg naar Bagnères-de-Luchon, na zijn kettingproblemen.

Jurgen Van den Broeck liet zijn vijfde plaats in de stand nooit in gevaar komen. De Belg werd wel voorbij gesneld door Mensjov, die over Samuel Sanchez naar de derde plaats en het podium wipt.

sporza.beMisschien ook interessant: