Nog nooit won een Spanjaard de Amstel Gold Race, maar de kans is groot dat daar zondag een einde aan komt. Spanje heeft met Joaquim Rodriguez, Alejandro Valverde en Samuel Sanchez immers drie topfavorieten aan de start.

De gevaarlijkste klant wordt misschien wel Joaquim Rodriguez, die in de Ronde van het Baskenland twee ritten won op "Cauberg"-achtige aankomsten. "Ik werd zowel in de Amstel, de Waalse Pijl als Luik-Bastenaken-Luik al eens tweede. Het is tijd dat daar verandering in komt", zegt de troefkaart van Katjoesja.

Rodriguez vlakt de kansen van Philippe Gilbert, de winnaar van de voorbije twee edities, wel niet uit. "Hij blijft een groot kampioen. Ik hou nog altijd rekening met hem."

Alejandro Valverde (foto) was in het verleden al eens succesvol in de Waalse Pijl én Luik-Bastenaken-Luik. "De Gold Race is de enige koers van dat trio die nog op mijn palmares ontbreekt."

"Luik is nog iets specialer voor mij dan de Gold Race, maar ik pak mee wat ik kan", zegt de Movistar-renner in de pers. "Ik kijk elk jaar uit naar deze periode. In België en Nederland hebben ze een wielerhart. Dat voelt goed aan."

"Ik hoop dat ik niet te veel last meer heb van mijn blessure. In de Klasika Primavera zondag viel het mee (hij werd tweede), maar de Amstel is nog wat anders."

sporza.beMisschien ook interessant: