Bauke Mollema (Trek) heeft de Clasica San Sebastian op zijn naam geschreven, een deugddoende zege na de ontgoocheling in de Tour. In een beklijvend slot hield hij Gallopin, Valverde en Rodriguez achter zich. Van Avermaet werd vijfde.

De 36e Clasica San Sebastian bleef heel lang gesloten. Het duurde tot diep in de finale vooraleer de echte favorieten een eerste keer de neus aan het venster staken.

Na het motordebacle van vorig seizoen, dat Van Avermaet wellicht de zege kostte, had de organisatie in Spaans Baskenland voor een nieuwe slotklim gekozen mét bredere wegen. De Murgil Tontorra was vooral op het einde steil met stukken tot boven de 20%.

Adam Yates, de winnaar van vorig seizoen, gooide de knuppel in het hoenderhok, maar besefte al snel dat hij zichzelf niet zou opvolgen. Joaquim Rodriguez, die zijn laatste Clasica San Sebastian betwistte, nam over en raakte wel alleen weg.

De kleine Spanjaard van Katjoesja kreeg net voor de top het gezelschap van Bauke Mollema (Trek), Alejandro Valverde (Movistar) en Tony Gallopin (Lotto-Soudal).

Met z'n vieren leken ze de afdaling in te gaan, maar dat was zonder Mollema gerekend. De Nederlander trok boven nog eens fel door en loste zijn medevluchters.

Valverde, Gallopin en Rodriguez keken vooral naar elkaar en daarvan profiteerde Mollema om weg te rijden. Hij hield stand en kon uiteindelijk ruim de tijd nemen om de mooiste zege uit zijn carrière te vieren. Gallopin werd tweede, Valverde vervolledigde het podium.

Mollema is de eerste Nederlander sinds Erik Dekker in 2000 die de handen in de lucht mag steken in de Clasica. Een opsteker na zijn mislukte Tour de France en een bewijs van zijn goede vorm voor de Olympische Spelen van Rio.

Mollema was achteraf uiteraard in de wolken met zijn zege in Spaans Baskenland. "De Clasica San Sebastian ligt me echt. De Tour was een ontgoocheling en dit is een goede manier om terug te vechten."

"Ik heb getoond dat ik in goede vorm ben. Het is leuk om een klassieker te winnen, het is misschien zelfs de mooiste overwinning uit mijn carrière. Ik wou hier altijd al eens op het podium staan."

sporza.beMisschien ook interessant: