Mario Aerts heeft vandaag voor de eerste keer op het parcours voor het WK wielrennen in Geelong gereden. "Het is een mooi parcours en ook wel lastig", zegt Aerts, die de jetlag blijkbaar goed verteerd. "Maar we zullen de koers wel hard moeten maken."

Mario Aerts is de eerste Belgische profrenner die de wegrit rijdt, die naar Australië is afgereisd voor het WK. De renner van Omega Pharma-Lotto moet nu de jetlag verteren. "Het valt goed mee", zegt Aerts aan Sporza.

"Ik heb vannacht goed geslapen en we hebben dinsdag al op de fiets gezeten. Ik heb geen dipje gehad. Ik heb er ook wat ervaring mee, want het is al de vijfde keer dat ik in Australië ben."

"We hebben twee uur op het gemak getraind. Elke dag zullen we daar een uurtje bijdoen en dan zien we wel hoe we ons voelen", zegt Aerts. "Zo hebben we dinsdag al één keer het parcours gereden."Wat vindt Aerts van het WK-parcours in Geelong? "Het is een mooi parcours en toch wel lastig", zegt Aerts. "Behalve langs de kust is het nooit echt vlak en de eerste klim is langer dan verwacht."

"De aankomststrook is 400 meter lang en loopt omhoog", beschrijft Aerts. "Het is niet heel steil, maar wel zwaar. Na het stuk langs de kust, kom je aan de eerste klim. Die gaat in trapjes omhoog tussen de huizen. Je ziet nooit de top liggen."

"Na een mooie afdaling moet je wel wat remmen net voor de tweede helling. Die is niet zo lang, maar na 260 kilometer voel je dat wel. Na een stuk vals plat is het nog 6 kilometer naar de finish."

België heeft met Philippe Gilbert een van de favorieten in zijn gelederen. Is het parcours op maat van Gilbert? "Als het een lastige wedstrijd wordt, dan is het ideaal voor Gilbert", zegt Aerts.

"Ik heb het parcours nog maar één keer gezien, maar het doet me een beetje aan Lissabon in 2003 denken. Toen was het ook zwaar, maar uiteindelijk reden we met zo'n 80 renners naar de finish."

"De twee hellingen liggen dicht bij elkaar, maar daarna is het nog wel lang naar de finish. Het is een omloop voor Gilbert, maar een massasprint kan ook. Wij zullen de koers hard moeten maken."

sporza.beMisschien ook interessant: