De Duitser André Greipel (Omega Pharma-Lotto) heeft de openingsrit van de Driedaagse De Panne-Koksijde gewonnen. Na een geanimeerde etappe was Greipel in Zottegem de snelste van vier vluchters, die het peloton net voor bleven.

Acht renners - met de Belgen De Vreese, Debusschere, Wallays en De Backer - reden lang op kop. In de heuvelzone, met onder andere de Leberg, Valkenberg en Eikenmolen, kwamen kleppers als André Greipel en Gert Steegmans in schijfjes aansluiten.

Een aanval van Vladimir Goesev na de Leberg bracht de kopgroep terug tot vier renners: Goesev zelf, een indrukwekkende Lieuwe Westra, André Greipel en Dmitri Moeravjov. Gert Steegmans moest passen.

De verschillen tussen de leiders, een achtervolgende groep met onder anderen Sylvain Chavanel en Sébastien Rosseler, en het peloton waren uiterst klein. Alles was nog mogelijk: een massasprint, een sprint van een grote groep of een sprint met een kleine groep.

De Nederlander Westra, een uitstekende tijdrijder, deed er alles aan om met zijn drie vluchtgezellen voorop te blijven. Hij viel om de haverklap aan, maar durfde nooit door te zetten.

Op één kilometer van de finish leken de vier vluchters nog gegrepen te worden. Maar Greipel ging van ver aan en won met enkele straatlengten voorsprong. De Duitser van Omega Pharma-Lotto is ook de eerste leider.

Voor André Greipel was het zijn tweede zege van het seizoen. "Ik had goede benen, ik ben blij dat ik het heb kunnen afmaken", zei de 28-jarige Duitser, die eerder een etappe in de Algarve won.

"Ik wil mijn rijstijl graag verbeteren. Ik ben nog steeds een sprinter, maar op de Valkenberg voelde ik dat ik ook kon aanvallen."

"Goesev, Moeravjov en Westra zijn sterke tijdrijders. Zij reden voor het klassement en ik klampte aan", vertelde Greipel aan Sporza.

"De Ronde van Vlaanderen zondag wordt een andere wedstrijd. Dan rijd ik in dienst van Philippe Gilbert, een van de sterkste renners in het peloton."

Het Vacansoleil van Stijn Devolder had met Westra een mannetje mee in de goeie ontsnapping, maar winnen zat er niet in.

"Zonder de oortjes heb ik een paar keer achter mijn eigen ploegmaats gereden", zei Devolder aan Sporza. "Op het einde wist ik dat Westra vooraan zat en probeerde ik wat af te stoppen."

"Jammer dat de leidersgroep zijn bonus niet kon behouden, anders hadden we met Westra al een grote kans gemaakt op de eindzege. Die eindzege kan nog altijd voor Westra, en waarom ook niet voor mij? Ik ga altijd voluit in een tijdrit."

"Zelf kan ik niet klagen over mijn vorm, die ik woensdag in de lange etappe nog wat wil verbeteren. Normaal gezien moet ik goed zijn in de Ronde van Vlaanderen, ik had een lange voorbereiding."

sporza.beMisschien ook interessant: