Tony Martin (OPQS) heeft een fabuleus nummertje opgevoerd in de tweede rit door de Vogezen. De Duitser hield de hele dag een grote achtervolgende groep af. Cancellara en Van Avermaet snelden naar de dichtste ereplaatsen.

Het hele peloton wist dat de rit naar Mulhouse een hapje voor de vluchters zou zijn. Er werd dan ook volop oorlog gemaakt op de eerste klim van de dag, de Col de la Schlucht.

Toch was het in de afdaling dat Martin samen met De Marchi wegreed. Een omvangrijke groep, met o.a. Van Avermaet, Spilak, Rodriguez, Rolland, Cancellara en Gallopin, vormde zich achter het duo. Martin en De Marchi kwamen met kleine voorsprong boven op de Col du Wettstein.

Elke normale renner zou zich op dat moment laten inlopen, maar Martin is geen normale renner. Met De Marchi op de bagagedrager bleef hij doorstomen. 20 seconden werden 1 minuut, 2 minuten en zelfs 3 minuten.

Europcar, goed vertegenwoordigd bij de achtervolgers, bracht de groep geen seconde dichterbij. Het werd duidelijk dat er enkel wat tijdswinst voor kopman Rolland zou inzitten.

De Marchi, op papier de betere klimmer, kon zich grotendeels sparen achter de brede rug van Martin, maar het krachtenarsenaal van de Duitser was onuitputtelijk. Op de klim van de Markstein gaf hij zijn gezel het nakijken, op iets minder dan 60 kilometer van de finish.

In zijn eentje voelde tijdrijder Martin zich nog meer in zijn element. De rit naar Mulhouse werd een triomftocht. Terwijl de Duitse pletwals op ruim zes kilometer van de finish al vierde met ploegleider Bramati, reed Tony Gallopin zich in de achtervolging samen met metgezel Mikaël Chérel de ziel uit het lijf om de gele trui af te snoepen van Vincenzo Nibali.

Op ruim 2'45" van Martin sprintte Greg Van Avermaet nog naar de derde plaats, achter Fabian Cancellara. Astana probeerde de trui van Nibali nog te redden, maar Gallopin slaagde in zijn opzet. De renner van Lotto-Belisol mag morgen op de Franse nationale feestdag starten in de gele trui.

sporza.beMisschien ook interessant: